Laptop vs Desktop koji kupiti

Kada se odlučujemo za kupovinu novog računara bilo desktop ili laptopa, moramo da savladamo neke informacije i kriterijume koje će da zadovolje naše potrebe. Ispod u članku se nalazi dva tipa kompjutera, shodno kriterijumima videćemo koji ima prednosti i mane.

Topic Desktop Laptop
Cena Postoji dosta varijanti komponenata za desktop računare, po različitim cenama, ali početna cena kompjutera je relativno jeftina. Desktop računari mogu se sastaviti po ceni od 200 evra, a da opet sadrže odredjene funkcije. Što više funkcija to je skuplja konfiguracija. Laptopovi imaju dosta širok spektar mogućnosti, ali su više ograničeni u odnosu na desktop računar. Da bi dobili jači, bolji laptop računar ( veća brzina, bolja grafika, više memorije, veći hdd ) cena koštanja laptopa može biti značajno veća, zavisno i od brenda laptopa. Prilikom kupovine voditi se logikom triput meri jednom plati.Tako da je neophodno  odabrati model laptopa koji će zadovoljiti Vaše potrebe narednih par godina.
Portabilnost Desktop računari su veliki i teški, sadrže i monitor. Iako je moguće da se desktop nosi, ipak nije niti preporučljivo niti lako tako nešto izvesti. Njegova težina, masivnost, kablovi, monitor i tastatura jesu faktori gde je desktop vezan samo za jedno mesto rada. Laptopovi su veoma portabilni, s obzirom na svoju veličinu i težinu. Oni su i dizajnirani da se nose sa mesta na mesto, čime su ustvari uvek uz Vas, bilo na poslu, kući, odmoru, na putu. Vaš laptop je uvek sa Vama. Njegova mogućnost nošenja bilo u rancu ili torbi namenskoj za laptop je ono sto je njegova velika prednost.
Procesor Desktop procesori su veći, ali to često  znači da su i jači u odnosu na laptop  procesore. Novi, usavršeniji procesori prvo se pojavljuju na tržištu za desktop računare pa se tek onda pristupa njihovoj laptop verziji. Laptop procesori su već sustigli desktop procesore, ali i dalje su limitirani kada se uporede sa desktop procesorima. Gaming laptopovi sa druge strane imaju iste jačine procesora ali su i za nijansu skuplji u odnosu na desktop verziju.
Lakoća sastavljanja i korišćenja Podešavanje desktop računara zahteva malo više posla i da se sve poveže i namesti, startuje i počne sa korišćenjem. Često i zahteva dosta prostora da bi se to odradilo. Iako nije toliko komplikovano sve povezati ipak zahteva malo koncentracije i više vremena nego laptop. Laptopovi su napravljeni da se lako koriste , zahtevajući malo vreme da se pokrenu.Izvadite iz kutije, uključite u struju i pritisnete  dugme za paljenje i kompjuter je pokrenut.
Tastatura Desktop računari koriste celu tastaturu sa numeričkim delom. Realno ovde ne postoje nikakve limitacije. Manji laptopovi sa 14″ i 15″ veličinama ekrana tipično imaju manje tastature koje ne sadrže deo za brojeve sa desne strane -numerički deo. Veći laptopovi sa 17″  ekranima imaju veću tastaturu i mogu sadržati i numerički deo, ali su ti laptopovi teži i masivniji od prethodnih.
Veličina ekrana Desktop monitori mogu biti raznih veličina od 19″ i čak i veći. Moguće je povezati desktop računar sa  Televizorom,  čime se sve gleda preko televizora. Ovo omogućava da desktop računar se može povezivati na razne uredjaje u okviru postojećih prostorija. Pošto je portabilnosti velika prednost laptopova, tako je i osmiljeno da je manja veličina laptopova i njihovih ekrana od 10″ do 17″. S obzirom da se laptopovi mogu povezati na externe  uredjaje kao što su monitor, TV, projektor čime veličina laptopa ne igra nikakvu ulogu,jer se direktno sve gleda na externim uredjajima, čime se laptop prilagodjava svakoj prostoriji.
Potrošnja struje Desktop računari koriste više struje u odnosu na laptopove. Desktop računari moraju da napajaju više komponenti, monitor.U slučaju kvara na struju ili nestanku struje, sva dokumenta koja nisu sačuvana biće izbrisana. Laptop računari koriste manje struje u odnosu na desktop varijante. Manje komponent označavaju i manje potrošnje struje da bi radile. Laptopovi imaju bateriju ,tako da prilikom neke nestabilnosti struje ili nestanak struje ne utiče na sposobnost da sačuvate postojeće radove. Čim laptop primeti da nema struje,baterija se aktviria dajući dovoljno vremena da se radovi sačuvaju, dok kod nekih modela trajanje baterije mže biti nekoliko sati.
“Budženje” Većina komponenata u desktopu se mogu lako izvaditi, čime omogućavaju lakšu nadogradnju .S obzirom da je desktop računar u glomaznom kućištu ovaj postupak je mnogo lakše izvesti nego na laptopu. Memorija i hard disk tj ssd disk su jedine komponente koje se mogu dodati tj “pojačati” na laptopu. Ostale komponente su fiksne i  ugradjene ili se nemogu vaditi i menjati.Prilikom kupovine može se kupiti laptop sa manjom memorijom ili već manjim hdd ili bez ssd a kasnije se nadograditi, dok ako želite bolji grafiku ili brži procestor to već zahteva novi laptop.
Gaming Desktops are capable of using high-powered video cards that have higher power requirements and require better heat reduction/dissipation. Due to the space in a desktop and the capability of using 1000+ Watt power supplies, virtually any video card could be used in a desktop, including two or more video cards at the same time. Fizički prostor je ograničen u laptopu, koji ograničava grafičke mogućnosti. While higher-end laptops can provide better than average graphics for gaming and CAD-based applications, the heat reduction/dissipation is limited by the space in the laptop case. Power is also limited which doesn’t allow for video cards needing those higher amounts of wattage to run.
Popravka Popravka desktop računara je mnogo lakša s obzirom da većina komponenti se može kupiti u lokalnim kompjuterskim prodavnicama. Za većinu korisnika otvaranja laptop računara može biti dosta mučno i teško iskustvo. Neophodno je voditi dosta pažnje o šraficima, džekovima, žabicama kako bi se laptop lepo otvorio. Jedan pogrešan “cim” i plastikica “voli” da pukne. Dok pronalazak pokvarenog dela često zahteva da konktaktirate uvoznike ili da tražite polovne na internetu.

In the end, the final decision depends on what your needs are. While the above chart may make it look as though Desktop computers are the best overall option, if portability is a big need of yours, the laptop is the best option. There are some limitations to consider, but they are not overly significant for most users.

However, if you want the most bang for your buck and portability is not necessary, a desktop is likely the best choice especially if price is important. Desktops are optimal choices for graphic intensive gaming, use of CAD applications, and for those who prefer to have the option of upgrading more easily. However, they are also perfectly fine for the basic computer user who just needs e-mail and Internet access.

Leave a Comment

Pozovite nas